Premijera


Ivana Brlić Mažuranić - Ana Tonković Dolenčić

PUTOVANJE ŠEGRTA HLAPIĆA

Režija: Zlatko Sviben

Putovanje i zgode Segrta Hlapica 2„...Malen kao lakat, veseo kao ptica, hrabar kao Kraljević Marko, mudar kao knjiga, a dobar kao sunce...“, takav je glavni lik prvoga romana napisanog za djecu u hrvatskoj književnosti: dječak bez roditelja, šegrt u postolarskoj radionici majstora Mrkonje. Od 1913., kada je objavljen, ovome romanu popularnost među najmlađim čitateljima ne jenjava. To i ne čudi s obzirom na to da obiluje neobičnim i čudesnim, događajima, zanimljivim susretima te neočekivanim zapletima i još neočekivanijim otkrićima kao maštovito izmiješanim sastojcima vrhunske zabave za najmlađe. A sve je započelo namjerom malenog šegrta da razgazi pretijesne čizme za izradu kojih je nepravedno optužen. Ivana Brlić Mažuranić sama je dramatizirala svoj slavni roman, a ovo će biti prvi puta da se njezina adaptacija izvodi na hrvatskoj pozornici.

IGRAJU:
ANDREA BAKOVIĆ
MIRA BOSANAC
MARTA BOLFAN UGLJEN  
DINKA VUKOVIĆ
ANĐELKO PETRIC
BORNA GALINOVIĆ
JADRAN GRUBIŠIĆ
SINIŠA MILETIĆ
ŽELJKO ŠESTIĆ

Dramatizacija: Ana Tonković Dolenčić
Trajanje:
Za uzrast: 3+
Foto: Ines Novković

Premijera: 5. svibnja 2017. u 19 sati

____________________________

Nove radionice

Zagrebačko kazalište lutaka

Sezona 2016./2017.

Interaktivni program za djecu: KUTAK PRIPOVJEDNOG KAZALIŠTA I LUTKARSKO-LIKOVNE RADIONICE

Za organizirane posjete vrtića i škola

Uzrast: 5-10 godina

Trajanje: 90 minuta

Autorice i voditeljice projekta:

Jadranka Bargh (obrade priča i izvedbe Pripovjednog kazališta)

Iva Lipovac (zamisao i stručno vodstvo dramskih igara i lutkarsko-likovne radionice)

Ovaj se interaktivni program u ZKL-u održava već devetu uzastopnu godinu. Sastoji se od tri dijela: predstave Pripovjednog kazališta, dramskih igara i lutkarsko-likovne radionice.

Pripovjedno kazalište je autorski projekt kazališne umjetnice Jadranke Bargh. Koncepcija izvedbi predstavlja kombinaciju nekoliko elemenata - pripovijedanja (Storytelling), predmetnog kazališta, kazališta sjena i pantomime, ovisno o redateljskoj zamisli pojedine priče. Kao izvori se koriste mitovi, legende, bajke i pripovijetke iz svih krajeva svijeta.

Dramske igre za djecu osmišljene su kao tematska poveznica između izvedene priče i lutkarsko-likovne radionice koja slijedi.

Lutkarsko-likovna radionica praktičan je dio programa u kojemu djeca izrađuju likove iz priče i uče osnove animacije.

Upiti i rezervacije na broj 091/539 8508 ili 091/560 4482

fotka jadranka knjizica 1Repertoarni program Kutka Pripovjednog kazališta

i lutkarsko-likovne radionice

za sezonu 2016./2017.

1.    GUSAK KOJI JE HTIO ZADRŽATI LJETO
U ovoj priči koja nam dolazi sa sjevera Europe tvrdoglavi gusak uporno odbija ujesen odletjeti na jug. Uvjeren u vlastitu važnost, misli da će svojim ostankom zadržati ljeto i spriječiti dolazak zime.
(tijekom rujna i listopada 2016.)

2.    BAJKA O BOŽIĆNOJ VILI
(prema njemačkoj narodnoj bajci) Ova je bajka tijekom vremena postala dobro znana legenda u kojoj saznajemo o nastanku običaja kićenja jele na badnju večer. No kao i svaka bajka i ova nosi pouku, u ovome slučaju o olako danim (i nesmotreno prekršenim) obećanjima.
(tijekom studenoga i prosinca 2016.)

3.    APOLON I DAFNA :PRIČA O LOVOR STABLU
Antički je mit u kojemu se nađu bog sunca Apolon i plaha nimfa Dafna zahvaljujući osvetoljubivosti malenog boga ljubavi. Mit govori o nastanku lovora, koji se prema tisućljetnome simbolizmu vezuje uz vječnost, pobjedu i slavu.
(tijekom siječnja i veljače 2017.)  
Povodom Valentinova

4.    CRNOBRADI, ZLOGLASNI PIRAT S KARIBA
Sve znane zapisane legende o stvarnome piratu s Kariba zvanom Crnobradi (pravo ime Edward Teach) poslužile su kao nadahnuće za tekst ove priče.
(tijekom ožujka, travnja, svibnja i lipnja 2017.)
Povodom 525. obljetnice otkrića Amerike Nakon svake izvedbe slijedi skup dramskih igara osmišljenih kao tematska poveznica s izvedenom pričom i svojevrstan uvod u lutkarsko-likovnu radionicu, završni dio programa.
________________________________________

Kreativne likovne radionice

IVAzaIVAlis 1 IVAlis 2IVAcov

Svijet lutaka bogat je i šarolik. Lutka može biti tako malena da je natakneš na prst i tako velika da je pokreće više animatora. Na pozornici Zagrebačkog kazališta lutaka, djeca će vidjeti mnogo vrsta lutaka, a likovne radionice pružaju im priliku da se i sami okušaju u njihovoj izradi. Radionice su tematski vezane uz odgledanu predstavu, kako bi djeca obogatila kazališni doživljaj i s ponosom ponijela kući lutku koju su sama izradila.

Kreativne radionice uz predstave u slobodnoj prodaji

Kreativne likovne radionice već dugi niz godina uveseljavaju male gledatelje, a započinju jedan sat prije predstave, prema rasporedu na mrežnoj stranici ZKL-a. Uz stručno vodstvo, djeca će izraditi lik iz predstave - naravno, uz pomoć mame ili tate, djeda ili bake.

Likovne radionice namijenjene vrtićima i školama

Likovne radionice kreativna su nadopuna predstavi, koja djeci omogućuje da vide kako uz pomoć mašte te škarica, ljepila, tkanine ili papira nastaje šarmantna lutka. Radionica može biti tematski vezana uz odgledani naslov, ali tema se može i prilagoditi željama učiteljica i odgajateljica.

Prema dogovoru, djecu možemo provesti kroz našu lutkarsku radionicu i pokazati im kako nastaju lutke te im omogućiti da vide kako se pokreću.

Radionice vodi stručnja lutkarska pedagoginja Iva Lipovac

Dobrodošli u Zagrebačko kazalište lutaka!

Dragi naši gledatelji i gledateljice, dragi posjetitelji naše internetske stranice

Evo nas u novom ruhu! Kao i do sada, naša vam stranica omogućuje da doznate što je na rasporedu, da kupite ulaznice, upoznate se s potankostima sadašnjeg i budućeg repertoara, doznate ponešto o lutkarima koji će vam glumiti u predstavama te o gostovanjima i posebnim programima našega kazališta.

Zagrebačko kazalište lutaka najstarija je i središnja lutkarska kuća u Hrvatskoj, koja već više od šezdeset godina na svoju pozornicu dovodi vrhunske lutkare, domaće i strane dramatičare, cijenjene redatelje. Naša dvorana prvi je korak malenoga gledatelja u svijet kazališta i svoju ulogu ozbiljno shvaćamo. Nije ona samo umjetnička, već i odgojna. Neobično je važno upoznati dijete već od malih nogu s različitim umjetničkim izražajnim sredstvima, kako ga ne bi ponijela bujica površnih atrakcija kojima ga svakodnevno obasipa internet i televizija. Odlazak u kazalište bio je i ostao obred za cijelu obitelj koja odlučuje da neće samo pasivno sjediti pred televizorom i gledati što joj se servira, već se zajednički zaputiti u središte Zagreba, na prekrasnu, zelenu Lenucijevu potkovu, na šetnju, kavu i − predstavu. Broj djece i odraslih koji godišnje prođu kroz naše gledalište (neki i više puta) ohrabruje nas u uvjerenju da taj stari, dobri običaj ima draž i za suvremenu, užurbanu obitelj.

Reviw on bokmaker Number 1 in uk William Hill Bonus by w.artbetting.net
Free Themes & Templates
http://artbetting.net/