Premijere

Premijere sezona 2017./2018.

 

Hans Christian Andersen

RUŽNO PAČE

Režija: Leo Katunarić

Dramaturginja: Željka Udovičić-Pleština

Danski pisac Hans Christian Andersen svojim je bajkama zaslužio mjesto među najvećim imenima svjetske literature, a podjednako ih vole djeca i odrasli. Njegovo Ružno pače jed - na je od paradigmatskih priča o različitosti koja se susreće s nepravednosti svijeta pu - nog predrasuda. Sivi, neugledan ptić izlegnut u pačjem gnijezdu suočava se s odbacivanjem i porugom samo zbog svog drugačijeg izgleda, a potraga za prihvaćanjem i pripadanjem temeljna je odrednica gotovo svake ljudske sudbine. Lutkarski medij idealan je za ovakav predložak jer na djeci prihvatljiv način pripovijeda jednu veliku priču koja najmlađe senzibilizira na drugačije među nama i koja je, zbog svog značaja i jednostavnosti, uvr- štena u najranije programe lektira širom svijeta.

Za uzrast: 3+  

______________________________________________________________________________________

Fran Levstik

TKO JE VIDEKU NAPRAVIO KOŠULJICU

Režija: Zoran Mužić

Dramaturg: Nikola Šimić

Fran Levstik jedan je od najznamenitijih slovenskih pisaca 19. stoljeća, a svim njegovim literarnim djelima odiše povezanost s prirodom. Tko je Videku napravio košuljicu priča je o siromašnom dječaku, najmlađem od sedmero dje - ce koji uvijek nasljeđuje iznošenu košuljicu. To ga ne smeta jer najviše voli provoditi vrijeme u prirodi pomažući biljkama i životinjama. Kad se od takve igre košuljica podere, Videku u znak zahvalnosti pomažu sva bića s kojima se u svojoj dobrodušnosti sprijateljio. Priča o Videku jednostavna je poput slikovnice za najmanji uzrast, ali govori o važnim temama značajnima za svaku dob. Videk nas uči kako se suosjećajan odnos s okolišem stostruko vraća, a u rimovanoj dramatizaciji Nikole Šimića oživljava cijela priroda što Videkovu košuljicu čini idealnim predloškom za lutkarsku animaciju.

Za uzrast: 3+  

______________________________________________________________________________________

Milana Vuković Runjić

VLADIMIR I MATILDA

Redatelj: Dražen Ferenčina

Dramaturginja: Petra Mrduljaš

Vladimir i Matilda prva su knjiga Milane Vuković Runjić namijenjena djeci. Čarobnjak Vladimir sam odgaja svoju petogodišnju kći Matildu. Kletva zlog čarobnjaka Mora oduzela joj je majku, dobru vješticu Vesnu pa je sad Vladimir suočen sa svim izazovima roditeljstva. Matilda se sprijateljuje s običnom djevojčicom Antonijom, vr- šnjakinjom iz susjedstva, a tata Vladimir spre - ma se na svoj veliki izazov – pobijediti zlog čarobnjaka Mora i vratiti ženu, Matildinu majku, svojoj obitelji. Vladimir i Matilda je priča o ljubavi roditelja i djece, pisana sa simpatijama prema onima koji su drugačiji od većine kako bi djecu poučila toleranciji i poštovanju.

 

Za uzrast: 3+  

______________________________________________________________________________________

Ana Tonković Dolenčić

prema legendi o kralju Arthuru i T. H. Whiteu

MAČ U KAMENU

Režija: Krešimir Dolenčić

Legenda o kralju Arthuru ušla je u brojne književne, kazališne i filmske adaptacije te druge medije kao priča o mladiću koji je od razjedninjene zemlje uz pomoć hrabrih vitezova uspio napraviti snažno kraljevstvo. Njegova sudbina određena je već u djetinjstvu kada mu slučajno polazi za rukom iz kamena izvaditi mač koji je, prema legendi, desetljećima čekao pravoga kralja. Arthur nipošto nije običan dječak, a nad njegovim odrastanjem bdije čarobnjak Merlin koji ga magijom kroz igru podučava kako je očuvanje mira glavna zadaća svakoga vladara, pripremajući ga tako na tešku ulogu koja ni danas nije ništa lakša. U lutkarskoj animaciji koja ne poznaje granice stvarnosti oživjet će srednjovjekovni svijet prepun magije, čarolija i viteških borbi, na zabavan način pripovijedajući jednu od najvećih legendi zapadne civilizacije.

Za uzrast: 3+  

______________________________________________________________________________________

 

Reviw on bokmaker Number 1 in uk William Hill Bonus by w.artbetting.net
Free Themes & Templates
http://artbetting.net/