Premijere

Premijere sezona 2017./2018.

 

Hans Christian Andersen

RUŽNO PAČE

Režija: Leo Katunarić

Dramaturginja: Željka Udovičić-Pleština

Danski pisac Hans Christian Andersen svojim je bajkama zaslužio mjesto među najvećim imenima svjetske literature, a podjednako ih vole djeca i odrasli. Njegovo Ružno pače jedna je od paradigmatskih priča o različitosti koja se susreće s nepravednosti svijeta punog predrasuda. Sivi, neugledan ptić izlegnut u pačjem gnijezdu suočava se s odbacivanjem i porugom samo zbog svog drugačijeg izgleda, a potraga za prihvaćanjem i pripadanjem temeljna je odrednica gotovo svake ljudske sudbine. Lutkarski medij idealan je za ovakav predložak jer na djeci prihvatljiv način pripovijeda jednu veliku priču koja najmlađe senzibilizira na drugačije među nama i koja je, zbog svog značaja i jednostavnosti, uvrštena u najranije programe lektira širom svijeta.

Za uzrast: 3+  

______________________________________________________________________________________

Fran Levstik

TKO JE VIDEKU NAPRAVIO KOŠULJICU

Režija: Zoran Mužić

Dramaturg: Nikola Šimić

Fran Levstik jedan je od najznamenitijih slovenskih pisaca 19. stoljeća, a svim njegovim literarnim djelima odiše povezanost s prirodom. Tko je Videku napravio košuljicu priča je o siromašnom dječaku, najmlađem od sedmero djece koji uvijek nasljeđuje iznošenu košuljicu. To ga ne smeta jer najviše voli provoditi vrijeme u prirodi pomažući biljkama i životinjama. Kad se od takve igre košuljica podere, Videku u znak zahvalnosti pomažu sva bića s kojima se u svojoj dobrodušnosti sprijateljio.
Priča o Videku jednostavna je poput slikovnice za najmanji uzrast, ali govori o važnim temama značajnima za svaku dob. Videk nas uči kako se suosjećajan odnos s okolišem stostruko vraća, a u rimovanoj dramatizaciji Nikole Šimića oživljava cijela priroda što Videkovu košuljicu čini idealnim predloškom za lutkarsku animaciju.

Za uzrast: 3+  

______________________________________________________________________________________

Milana Vuković Runjić

VLADIMIR I MATILDA

Redatelj: Dražen Ferenčina

Dramaturginja: Petra Mrduljaš

Vladimir i Matilda prva je knjiga Milane Vuković Runjić namijenjena djeci. Čarobnjak Vladimir sam odgaja svoju petogodišnju kći Matildu. Kletva zlog čarobnjaka Mora oduzela joj je majku, dobru vješticu Vesnu pa je sad Vladimir suočen sa svim izazovima roditeljstva. Matilda se sprijateljuje s običnom djevojčicom Antonijom, vršnjakinjom iz susjedstva, a tata Vladimir sprema se na svoj veliki izazov – pobijediti zlog čarobnjaka Mora i vratiti ženu, Matildinu majku, svojoj obitelji. Vladimir i Matilda je priča o ljubavi roditelja i djece, pisana sa simpatijama prema onima koji su drugačiji od većine kako bi djecu poučila toleranciji i poštovanju.

 

Za uzrast: 3+  

______________________________________________________________________________________

Gianni Rodari

ČIPOLINO

Režija: Krešimir Dolenčić

Dramaturginja: Ana Tonković-Dolenčić

Roman za djecu Čipolino Giannija Rodarija, politička je priča za djecu, koja je ubrzo nakon objavljivanja 1957. postala klasik. Likovi u priči antropomorfno su voće i povrće, čime Rodari ublažava težinu politčke alegorije, čini pripovijest pristupačnijom djeci  i humornim odmakom podcrtava grotesknost opresivnih društvenih sustava. U priči, Čipolino pokušava osloboditi iz zatvora svojega oca, koji je nehotice stao na nogu princu Limunu i pritom se upliće u šira društvena zbivanja te podiže bunu koja će dovesti do svrgavanja tiranije princa Limuna i uspostavljanja pravednijeg društva.
Ova duhovita i pronicljiva priča uvodi djecu u svijet političkog promišljanja, poučavajući ih da ne trebaju trpjeti nepravdu i da se ne treba bojati moćnika.Čipolino se svojom političkom poukom namijenjenom djeci svrstava uz bok klasika kao što je Carevo novo ruho, te kao i Andersenova priča, ostaje vrlo suvremen i aktualan sve do danas. Roman je pobudio maštu mnogih umjetnika, koji su ga adaptirali za kazalište, a slavni Aram Hačaturjan skladao je i istoimeni balet, praizveden u Ukrajini.

Za uzrast: +  

Za uzrast: 3+  

 

Reviw on bokmaker Number 1 in uk William Hill Bonus by w.artbetting.net
Free Themes & Templates
http://artbetting.net/