Premijere

Premijere sezona 2016./2017.

Mate Matišić: CVRČAK I MRAVI

cv2Od Ezopa do Jeana de la Fontainea, basna o raspjevanom cvrčku i marljivome mravu tumačila se na različite načine. Je li Cvrčak običan neradnik koji je zaslužio da zimi skapa od gladi ili je možda Mrav trebao pokazati više milosrđa? U intrigantnoj adaptaciji Mate Matišića Cvrčak je roker i hedonist, koji glazbom obogaćuje mravima život i pomaže im u nevolji. Međutim, kada dođe zima, mravi će se pokazati okrutnima i sebičnima, opsjednutima zgrtanjem imovine, koju nisu spremni podijeliti čak ni s onim koji im je na ljeto pomagao. Cvrčak će se biti prisiljen zapitati je li bolje živjeti kratko i raspjevano ili dugo i mukotrpno te postoji li možda treći put.
 
Režija: Zoran Mužić
Trajanje: 45 min.

Za uzrast: 3+
Foto: Ines Novković

Pretpremijera: 6. listopada 2016. u 18 sati
Premijera: 7. listopada 2016. u 19 sati

_______________________________________________________________________

H. C. Andersen: SNJEŽNA KRALJICA

SK1Andersenove bajke neosporan su klasik svjetske književnosti za djecu, a njegova Snježna kraljica postala je gotovo mitski lik: prelijepa i zavodljiva, a istodobno hladna i otuđena od života. Kada ta sila prirode prodre u živote Gerde i Kaja, započet će velika pustolovina, koja će Kaja odvesti na ledeni Sjever, a Gerdu voditi kroz velike kušnje i pogibelji, od kojih će je sačuvati samo njezino iskreno srce i hrabrost da ustraje sve dok ne pronađe voljenoga prijatelja. U novoj lutkarskoj adaptaciji, Gerda će morati proći sva godišnja doba, od kojih će je svako pokušati zaustaviti na na njezinome putu. Priča je to o odrastanju i prihvaćanju da je u životu jedino mijena stalna.

Redatelj: Dario Harjaček
Dramatizacija: Petra Mrduljaš

Trajanje: 50 min
Za uzrast:
3+

Pretpremijera: 1. prosinca 2016. u 18. sati
Premijera: 2. prosinca 2016. u 19. sati

________________________________________________________________

Antoine Galland - Željka Udovičić Pleština:  ALADIN I ČAROBNA SVJETILJKA

AladinZagrebačko kazalište lutaka postavilo je u novom ruhu slavnu pustolovinu dosjetljivog i neustrašivog mladića Aladina. „Aladin i čarobna svjetiljka“ jedna je od najslavnijih priča iz 1001 noći i otkako ju je 1710. Antoine Galland uključio u tu slavnu zbirku, proširila se svijetom i doživjela nebrojene literarne, kazališne i filmske adaptacije. Iz naraštaja u naraštaj, djeca i odrasli otkrivaju stare i pronalaze nove razloge za uživanje u ovoj egzotičnoj i fantastičnoj priči o siromašnome dječaku kojemu duh iz čarobne svjetiljke ispunjava tri želje, koje će on iskoristiti da bi osvojio princezu Jasminu. Pri tom će naučiti da se ničije srce ne može osvojiti lažima te da istinska ljubav prozire sve krinke. Posebnu čar priči pridaje egzotika i raskoš orijentalnog svijeta mašte u kojemu je gotovo sve moguće: leteći ćilimi i čarobne svjetiljke, ali i prava ljubav i junaštvo.

Režija: Saša Broz
Dramatizacija:
Željka Udovičić Pleština

Trajanje: 70 min
Za uzrast:
3+

Pretpremijera: 16. veljače 2017. u 18 sati
Premijera : 17. veljače 2017. u 19 sati

___________________________________________________________

Hrvatska narodna bajka - Rene Medvešek:  ŽABICA KRALJICA

U suradnji s Muzičkim biennaleom Zagreb

ZabicaNakon uspješne koprodukcije na 27. biennaleu, ZKL nastavlja suradnju s Biennaleom i redateljem Reneom Medvešekom, ovaj put uz autorsku glazbu Sare Glojnarić, jedne od najdarovitijih suvremenih hrvatskih skladateljica i glazbenica, stipendistice Hrvatskoj društva skladatelja i laureatkinje važnih međunarodnih natjecanja. Predložak za ovaj jedinstveni autorski projekt, koji spaja suvremenu glazbu i lutkarstvo, hrvatska je narodna bajka Žabica-kraljica. Narodna priča govori o žabici koja se rodi bračnome paru što do tada nije mogao imati djece. Žabica će nadvladati sram oca zbog toga što mu je kći žaba te dokazati pred kraljevićem i dvorom svoju snalažljivost i unutarnju ljepotu te na koncu dobiti ljudsko obličje i udajom za kraljevića postati kraljica. Prilika je to za upoznavanje djece sa suvremenom glazbom, a dramski predložak temelji se na narodnoj bajci iz bogate hrvatske riznice, tako da će djeca za zadovoljstvom pratiti lutkarsku inačicu dobro im poznate priče.

Redatelj: Rene Medvešek
Dramaturg: Rene Medvešek
Skladateljica: Sara Glojnarić


Trajanje: 30 min

Za uzrast: 4+

Pretpremijera: 21.travnja 2017. u 18. sati
Premijera: 22. travnja 2017. u 18. sati

____________________________________________________________

Ivana Brlić Mažuranić - Ana Tonković Dolenčić:  PUTOVANJE ŠEGRTA HLAPIĆA

Putovanje i zgode Segrta Hlapica 2„...Malen kao lakat, veseo kao ptica, hrabar kao Kraljević Marko, mudar kao knjiga, a dobar kao sunce...“, takav je glavni lik prvoga romana napisanog za djecu u hrvatskoj književnosti: dječak bez roditelja, šegrt u postolarskoj radionici majstora Mrkonje. Od 1913., kada je objavljen, ovome romanu popularnost među najmlađim čitateljima ne jenjava. To i ne čudi s obzirom na to da obiluje neobičnim i čudesnim, događajima, zanimljivim susretima te neočekivanim zapletima i još neočekivanijim otkrićima kao maštovito izmiješanim sastojcima vrhunske zabave za najmlađe. A sve je započelo namjerom malenog šegrta da razgazi pretijesne čizme za izradu kojih je nepravedno optužen. Ivana Brlić Mažuranić sama je dramatizirala svoj slavni roman, a ovo će biti prvi puta da se njezina adaptacija izvodi na hrvatskoj pozornici.

Režija: Zlatko Sviben

Trajanje:
Za uzrast: 3+

Premijera: 5. svibnja 2017. u 19 sati

_______________________________________________________________________

Reviw on bokmaker Number 1 in uk William Hill Bonus by w.artbetting.net
Free Themes & Templates
http://artbetting.net/