KLIKER LIFE LONG BURNING KONVENCIJA – FESTIVAL ZAGREB

23. - 26.10.2019.

 

U listopadu 2019. godine u okviru KLIKER festivala plesa, pokreta i igre za djecu i mlade u Zagrebu, Plesni centar Tala organizira Koreografsku konvenciju u suradnji s VRUM umjetničkom organizacijom i KLIKER platformom. Projekt je podržan kroz program EU Kultura 2018-2022 te od strane Ministarstva kulture RH i Zaklade “Kultura Nova”.

 

Cilj konferencije je upoznati stručnjake/inje koji rade s djecom: odgajatelje/ice, učitelje/ice, profesore/ice, pedagoge/inje te umjetnike/ce i njihove suradnike/ce s aktualnim umjetničkim i edukativnim trendovima u području suvremene plesne umjetnosti u svijetu i Hrvatskoj te približiti i naglasiti važnost suvremenog plesa u odgojno – obrazovnom sustavu kroz različite programe i suradnje s profesionalnim umjetnicima i kazalištima. Na konvenciji će se kroz teorijski i praktični rad tijekom tri dana propitkivati vizija razvoja suvremenog plesa za mladu publiku.

 

Program Koreografske konvencije sadržavat će: predavanja/seminare vodećih europskih stručnjaka/inja iz područja suvremenog plesa i izvedbene umjetnosti za djecu i mlade (Gabi Dan Droste, Simone Schulte – Aladag, Livia Patrizi //Njemačka//, Alfredo Zinola //Italija / Njemačka//, Keren Levi //Izrael / Nizozemska//, Dalija Aćin Thelander //Srbija / Švedska//, Larisa Navojec, Maja Zrnčić, Tamara Curić //Hrvatska//, Sanja Tropp Frühwald //Hrvatska / Austrija//, Corinne Eckenstein //Švicarska / Austrija//, Giovanna Palmieri //Italija//…), predstavljanje smjera razvoja suvremenog plesa za mladu publiku kroz niz edukativnih radionica za djecu, mlade, odgajatelje, roditelje i stručnjake koji se bave tim sektorom, predstave za djecu i mlade koje će se održati u sklopu KLIKER festivala u Zagrebu, interakcija s djecom i mladima kroz razgovore i feedback sesije, diskusije/paneli sa stručnjacima koji rade s djecom, suradnja s vrtićima i školama koji se planiraju uključiti i organizacija spomenutih aktivnosti u školama i vrtićima (premijerna izvedba predstave „Polygon“ u sportskoj dvorani Osnovne škole Ivana Gundulića u Zagrebu, stručni seminar „Vježbenica za pokret i ples“ za odgajatelje i učitelje u prostoru F22, radionica i prezentacija projekta „Teen Generator“ za učenike srednjih škola i njihove profesore, radionica za djecu i roditelje „Contakids“ u prostoru DV „Vedri dani“, paket stručnih predavanja za učitelje i odgajatelje, te nastavak suradnje i rada s njima u provođenju aktivnosti kroz godinu.)

 

PROGRAM

 

SRIJEDA 23.10.

> 17 sati: dolazak gostiju i okupljanje (F22)

> 18 sati: prijem, susret sa sudionicima i polaznicima (F22)

> 19 sati: izvedba predstave “Sinovi” (8+) / VRUM performing arts collective (Sanja Frühwald), (F22)

 

ČETVRTAK 24.10.

> 09:30 sati: izvedba predstave “Misli u boji” (4+) i plesna radionica za djecu / PC Tala (Tamara Curić i Tomislav Brezičević), (DV “Izvor”)

> 11-12 sati: stručno predavanje “Interrelational ecology and immersion” (Dalija Aćin Thelander) (F22)

> 12-13 sati: stručni seminar za odgajatelje/ice djece predškolske dobi ”Vježbenica za pokret i ples'” (Tamara Curić) (F22)

> 13-15 sati: ručak

> 15-17 sati: Panel “Ples u edukaciji i edukacija u plesu”

(teme: suradnja, unapređenje školskog kurikuluma i integracija umjetničkih praksi u plesne umjetnosti u obrazovanje); Nina Meško (JSKD, Slovenija), Simone Schulte-Aladag (Tanzbüro München + Fokus Tanz/Tanz und Schule + Think Big! Festival //Njemačka//); Livia Patrizi (Tanz Zeit + Tanzkomplizen Berlin //Njemačka//), Maja Zrnčić (Ministarstvo kulture RH / Ruksak (pun) kulture), Sanja Tropp Frühwald i Tamara Curić (KLIKER platforma) (F22)

> 18 sati: premijera predstave ''Polygon'' (6+) / PC Tala (L. Navojec i Keren Levi) - interaktivna site-specific predstava popraćena radionicom za djecu i nastavnike/ce (OŠ Ivana Gundulića)

 

PETAK 25.10.

> 09:30 sati: predstava “ESC Room” (8+) / Zagrebački Plesni Ansambl (Natalija Manojlović Varga)  + popraćeno moderiranim razgovorom s publikom / feedback sessionom (F22)

11-13 sati: “Teen Generator” (povijest plesa u 10 naslova) (13+) (interaktivno predavanje + prezentacija) (Sanja Frühwald //VRUM// + Jovana Rakić Kiselčić / Milena Todorović //Stanica - servis za savremeni ples, Beograd, Srbija//) (OŠ J.J. Strossmayera)

> 13-15 sati: ručak

> 15-17 sati: KLIKER ATELIER s YOUNG DANCE NETWORK ambasadorima: Gabi dan Droste (Njemačka), Alfredo Zinola (Italija / Njemačka), Ceren Oran (Turska / Njemačka / USA), Corinne Eckenstein (Švicarska / Austrija), Giovanna Palmieri (Italija), Sanja Frühwald (Hrvatska / Austrija) i gosti – teme: umjetničke perspektive, modeli i načini rada kroz umjetničke prakse; dramaturgija u plesu za mladu publiku; specifičnosti u kreaciji plesnih predstava za mladu publiku (F22)

> 18 sati: GENERATOR Pitching Dance Hub - predstavljanje selektiranih profesionalnih umjetnika (iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Italije i Austrije / Generator regija) kroz kratke START-UP prezentacije putem kojih će producenti, ali i publika imati priliku upoznati njihove prakse i nove projektne ideje, u svrhu povezivanja umjetnika i producenata / programera radi daljnjeg razvoja koncepata u izvedbene projekte (F22)

 

SUBOTA 26.10.

> 10-12 sati: radionica za roditelje i djecu u obliku kontakt improvizacije

“Contakids” (par roditelj – dijete //2-6//), (Ana Kreitmeyer), (PC Tala)

> 13 sati: izvedba plesne igre “Zebre su u gradu” (all ages) (na otvorenom)

> 14 sati: interaktivni projekt “Silent Disco” (all ages)

+  ujedno i službeno zatvaranje festivala i konvencije (na otvorenom)

 

 

 

KRONOGRAFIJA DUALIZMA

-predstava za djecu i mlade-

 

Ova predstava tematizira pojam dualizma ili dualnosti. Spaja urbani plesni vokabular sa suvremenim plesom postavljajući ih u kazališni kontekst. Posebna je po tome što spajanjem ta dva plesna stila stvara potpuno novu estetiku koja je jako zanimljiva publici. Namijenjena je djeci i mladima. Dualizmu pristupamo kao pojmu koji se sastoji od dva suprotstavljena elementa iste cjeline. U procesu stvaranja predstave bavili smo se značenjem dualizma preispitujući konkretne pojmove kao tvar-duh, bitak-supstanca, svjetlost-tama, duša-tijelo.

S obzirom na to da su kroz povijest dualističke ideje bile oživljavane kroz pokrete i plesove (rituale), zanimljivo nam je bilo pristupiti toj tematici kroz ujedinjavanje ili suprotstavljanje urbanog pokreta i suvremenog plesa.

 

str 10_artissue

 

Autorice: Larisa Lipovac Navojec, Vesna Grandeš

Izvođači: Larisa Lipovac Navojec, Vesna Grandeš, Patrik Kovačić
Dizajn zvuka: Matko Šašek - Koolade
Kostimografkinja: Ana Paulić

Izrada kostima: Karlolina Curić

Grafički dizajn: Hrvoje Jelinčić

Tehnička podrška: Miljenko Bengez i Tomislav Božić

Produkcija: Plesni centar Tala

Premijera: 18.05.2019.

 

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.