• Čipolino Čipolino
    Čipolino

Čipolino

 

Roman za djecu Čipolino Giannija Rodarija, politička je priča za djecu, koja je ubrzo nakon objavljivanja 1957. postala klasik. Likovi u priči antropomorfno su voće i povrće, čime Rodari ublažava težinu politčke alegorije, čini pripovijest pristupačnijom djeci  i humornim odmakom podcrtava grotesknost opresivnih društvenih sustava. U priči, Čipolino pokušava osloboditi iz zatvora svojega oca, koji je nehotice stao na nogu princu Limunu i pritom se upliće u šira društvena zbivanja te podiže bunu koja će dovesti do svrgavanja tiranije princa Limuna i uspostavljanja pravednijeg društva.

Ova duhovita i pronicljiva priča uvodi djecu u svijet političkog promišljanja, poučavajući ih da ne trebaju trpjeti nepravdu i da se ne treba bojati moćnika.Čipolino se svojom političkom poukom namijenjenom djeci svrstava uz bok klasika kao što je Carevo novo ruho, te kao i Andersenova priča, ostaje vrlo suvremen i aktualan sve do danas. Roman je pobudio maštu mnogih umjetnika, koji su ga adaptirali za kazalište, a slavni Aram Hačaturjan skladao je i istoimeni balet, praizveden u Ukrajini.

Čipolino

Tekst: Gianni Rodari
Dramatizacija: Ana Tonković Dolenčić
Režija: Krešimir Dolenčić
Kreacija lutaka: Goran Lelas
Scenografija: Goran Lelas
Glazba: Mario Mirković
Oblikovanje svjetla: Vilim Sever

Inspicijentica: Snježana Bilandžija
Fotografije: Ines Novković

Igraju

DINKA VUKOVIĆ
BRANKO SMILJANIĆ
ANDREA BAKOVIĆ
IVAN BOŠNJAK
BORNA GALINOVIĆ
JADRAN GRUBIŠIĆ
ANĐELKO PETRIC
MLADEN ČUTURA
JANKO POPOVIĆ VOLARIĆ
MARINA KOSTELAC
ADAM SKENDŽIĆ
MARTA BOLFAN UGLJEN

glazbenik: LEONARD MIŠIĆ

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.