• Bubamarac Bubamarac
    Bubamarac

Prema pjesmi Zvonimira Baloga i Arsena Dedića

Jelena Popović / Ana Tonković Dolenčić

 

Bubamarac

Sve je počelo od Zvonimira Baloga, utemeljitelja suvremene hrvatske poezije za djecu. Od šezdesetak knjiga koje je ostavio iza sebe, najveći dio opusa pripada upravo književnosti namijenjene najmlađima. Generacije su odrastale uz Balogove stihove, a u zbirci "Zlatna nit" iz 1978. nalazi se i pjesma Nije lako Bubamarcu koju je 1981. uglazbio Arsen Dedić. I ostalo je povijest. Ljubavna iskušenja mladog Bubamarca već 38 godina pripadaju u antologiju pjesama za mališane (i one koji se tako osjećaju) kao nezaobilazan refren mnogih djetinjstava.

Priča koju je Balog satkao u nekoliko jednostavnih stihova i opjevao Arsen, jedna je od onih životnih, jednako primjenjiva i na odrasle što je obilježje svakog klasika. Potraga za pravom ljubavlju i prepoznavanje iste jedna je od temeljnih ljudskih težnji i čežnji pa tako nije čudno što je Bubamarac poslužio kao sjajan predložak i za kazališnu predstavu.

Dramaturginja Jelena Popović za beogradsku inscenaciju osuvremenila je Bubamarčeve ljubavne jade i smjestila ga na livadu koja neodoljivo podsjeća na današnji svijet poigravajući se s pop kulturom satkanom od površnosti, modnih imperativa i potrošačkog društva. U svemu tome teško je razabrati iskrene impulse koji nikada ne dolaze s prvom loptom.   

Zagrebačka adaptacija poslužila se predloškom Jelene Popović kao ishodištem nove predstave u kojoj će i naša najmlađa publika prepoznati društvo u kakvom danas i ovdje odrasta. Bubamarčevo sazrijevanje kroz nekoliko razočaranja obilježeno je razotrkrivanjem varljivosti izvanjskog dojma i trikova kojima pribjegavaju one bube koje ga žele pridobiti bez dubljih osjećaja. Taj najpopularniji neženja na livadi morat će proći brojna iskušenja dok ne uspije prepoznati pravu ljubav koja se obično krije tamo gdje se najmanje očekuje. Uz nadahnutu Balogovu studiju muško ženskih odnosa izrečenu jednostavnim stihovima i nezaboravnu Arsenovu melodiju, ova predstava uz puno humora prikazuje potrebu da se svidimo, nekome pripadamo i prikažemo u najboljem svjetlu, ali i afirmira staru mudrost da prave vrijednosti ne mogu zasjeniti lažni sjaj i površna nadmetanja.  Za to je, naravno, potrebno iskustvo koje će naš Bubamarac steći kako bi odrastao i postao prava muška buba na svom mjestu pod istim suncem koje grije sva bića u potrazi za svojom idealnom polovicom.

Ana Tonković Dolenčić

Bubamarac

Tekst: prema pjesmi Zvonimira Baloga i Arsena Dedića
Dramatizacija: Jelena Popović / Ana Tonković Dolenčić
Režija: Darijan Mihajlović
Kreacija lutaka: Irina Somborac
Scenografija: Davor Antolić-Antas / David Peroš Bonnot
Glazba: Aleksandar-Saša Lokner
Oblikovanje svjetla: Igor Matijevac

Inspicijentica: Snježana Bilandžija
Fotografije: Ines Novković

Igraju

BORNA GALINOVIĆ
MARTA BOLFAN UGLJEN
MARINA KOSTELAC
MATIJA PRSKALO
DINKA VUKOVIĆ
ANĐELKO PETRIC
SINIŠA MILETIĆ
IVAN BOŠNJAK

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.