• Carevo novo ruho Carevo novo ruho
    Carevo novo ruho

Carevo novo ruho

Carevo novo ruho u današnje vrijeme nije više samo naslov jedne od najslavnijih priča „danskoga slavuja“ nego je povik prostodušnoga dječaka „Car je gol!“ postao i krilaticom slobodnih mislilaca u modernome svijetu kojim upravljaju marketinške strategije i medijske kampanje, a imidž odnosi prevagu nad sadržajem. U današnjoj vladavini većine, potrebno je većinu navesti da misli što treba misliti pa da to postane istina, a onaj tko to zna postići danas je - car. Andersenova priča genijalna je u jednostavnosti kojom prokazuje taj proces, pritom se dotičući i vrlo aktualne teme „zviždača“.
Adaptacija Mate Matišića izoštrava Andersenovu sofisticiranu satiričnost žestoko suprotstavljajući moljce koji žderu smrdljive prnje građana sa carskim parazitima koji se zagrću skupocjenim tkaninama (vidljivim i nevidljivim). Kreator spektakularnih lutaka je Simon Bogojević Narath, cijenjeni i nagrađivani autor animiranih filmova, a predstava je nastala pod redateljskom palicom filmskoga redatelja Vinka Brešana.

Carevo novo ruho

Tekst: Hans Christian Andersen
Dramatizacija: Mate Matišić
Režija: Vinko Brešan
Kreacija lutaka: Simon Bogojević Narath
Scenografija: Dragutin Broz
Glazba: Mate Matišić
Oblikovanje svjetla: Dražen Dundović

Inspicijentica: Snježana Bilandžija
Fotografije: Ines Novković

Igraju

MATIJA PRSKALO
MATILDA SORIĆ
MARIO MIRKOVIĆ
JANKO POPOVIĆ VOLARIĆ
MLADEN ČUTURA
SINIŠA MILETIĆ
BRANKO SMILJANIĆ
MARINA KOSTELAC
JADRAN GRUBIŠIĆ
ANĐELKO PETRIC
DANIELA ČOLIĆ-PRIŽMIĆ
BORIS MIRKOVIĆ
ŽELJKO ŠESTIĆ
VANDA BOŽIĆ
ANDREA BAKOVIĆ

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.