Zagrebačko kazalište lutaka ove godine obilježava 70 godina profesionalnog djelovanja!

Povijest lutkarstva na području Zagreba seže od davne 1916. godine kada je Vladimir Deželić ml., nadahnut predstavama kazališta marioneta u Münchenu gdje je često boravio, režirao i uprizorio bajku u tri čina Ivica i Marica. Iz njegovog entuzijazma iznjedrila se zamisao da se u Zagrebu osnuje Teatar marioneta što se i ostvarilo na čelu sa Velimirom Deželićem ml., Božidarom Širolom i Ljubom Babićem. Kasnije im se pridružio i Dragutin Domjanić. Teatar marioneta djelovao je do 1937. godine, a naredne dvije godine nema stalnih lutkarskih uprizorenja.

U to vrijeme, točnije u jesen 1939. godine, oformila se Družina mladih koju je okupio Vlado Habunek. Svoju raznoliku umjetničku djelatnost proširili su lutkarskim uprizorenjem Čehovljeve jednočinke Prosidba, 6. studenog 1945. u režiji Vlade Habuneka.

Odjel za kulturu i umjetnost Ministarstva prosvjete dopustio je Družini mladih osnutak Kazališta lutaka kao privatne umjetničke udruge što se i ostvarilo 11. travnja 1946. godine. 

Družina mladih okupljala je mnoga imena koja su upisana u povijest lutkarstva kao što su  čuvena njemačka glumica Tilla Durieux, Višnja Zgaga Vugljenović, Berislav Brajković, Višnja Stahuljak, Jelena Ljenočka Binički i drugi...

Odredbom Ministarstva prosvjete 6. veljače 1948. uspostavljeno je  Zemaljsko kazalište lutaka pod ravnanjem Vlade Habuneka i time je zgasnuo naziv Družina mladih, a Zagreb je dobio prvo profesionalno lutkarsko kazalište.

 

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.