Povelja za životno djelo “Zvonko Festini” 2018.

Od 2016. godine, Povelja za životno djelo nazvana je imenom Zvonka Festinija. Više o ovom velikanu hrvatskog lutkarstva možete pročitati OVDJE.

DOBITNIK POVELJE “ZVONKO FESTINI” ZA ŽIVOTNO DJELO (2018.)

ĐURO ROIĆ, za životno djelo

 

za doprinos glumačkoj umjetnosti hrvatskog lutkarstva

Kao glumac djelovao u Kazalištu lutaka Zadar i Zagrebačkom kazalištu lutaka, te surađivao sa mnogim kazalištima (HNK Split, Kerempuh, Gavella, Max teatar i Gala teatar). Surađivao s HRT-om, Novom TV, Dječjom knjigom i puno toga još…). Pisac poezije za djecu i odrasle te scenarija za TV emisije. Prevodio s engleskog i talijanskog animirane filmove i pisac je nekoliko lutkarskih tekstova i tekstova o lutkarstvu. Uz sve to, slika i crta, a osnivač je vrlo afirmiranog Lutajućeg kazališta. Izdvajamo njegov tekst.
„ Ne znam u kojoj je mjeri moje bavljenje raznolikim stvarima plod moje intelektualne znatiželje, a koliko potreba za opstankom, koliko neobuzdani poriv, a koliko prisila i nužnost. Umjetnost je ipak moja strast, a ako moram suziti na osnovno, onda je to kazalište. Lutkarstvo je jedan od meandara kojim sam kroz kazalište i kroz život prolazio, jedna dosuđena putanja, kasnije se pokazalo – glavna, u kojoj sam, priznajem, uživao. Poslovi koje sam radio omogućili su mi uvid u lutkarstvo i u kazalište. I koliko god da sam prije mislio kako sam pametan, sad vidim da sam pametniji. Što i nije bogzna što. Jer istinski pametan bavio bi se vanjskom trgovinom, politikom ili tako nečim nevažnim i dobro plaćenim, ali ne bih upoznao Zlatka Boureka, Georgija Para, Davora Mladinova, Nevenku Filipović, Joška Juvančića, Duju Novakovića, Julija Perlakija, Veljka Chytila, Vesnu Balabanić, Marinu Kostelac i Katarinu Pericu Kirin, Žarka Savića i Peru Juričića, Luka Paljetka i Mladena Tarbuka, glumce i režisere, glazbenike, skladatelje i fotografe, i snimatelje, pisce, slikare i kipare et cetera, et cetera… sjajne ljude iz kazališnih ureda, radionica i s pozornice, Popaja i Vinku, Ivicu, Grgu i Tamaru, uz najdublje isprike onima koje nisam spomenuo, puno se imena nakupi u nešto više od četrdeset godina, ljude koji su me bogatili i oplemenjivali. Na čemu sam im beskrajno zahvalan“.

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.