• Trnoružica Trnoružica
    Trnoružica

Prema bajci braće Grimm
 

TRNORUŽICA

U svijetu bajki teško je pronaći lik koji se toliko malo naradio za svoju ulogu poput Trnoružice. Dok Pepeljuga danonoćno posprema i služi maćehi i polusestrama, a Snjeguljica nakon bijega od zle vještice uspostavlja ugodan suživot s patuljcima, Trnoružica svo to vrijeme spava. Usnula junakinja prespava čitavu bajku, a probudi se tek nekoliko rečenica prije kraja, nakon što je Kraljević poljubi i ljubav spasi. Jer, kao i mnoge druge romantične bajke, bajka o Trnoružici govori o borbi dobra i zla te pobjedi najvišeg dobra: ljubavi.

Najranija verzija priče o Trnoružici pojavila se u Le Roman de Perceforest, romansi iz 14. stoljeća nepoznatog autora. Francuski književnik Charles Perrault je 1697. priču ponešto izmijenio i objavio pod imenom La Belle au bois dormant, u prijevodu Uspavana ljepotica u šumi. Nakon njega su braća Grimm svoju, ujedno i najpoznatiju verziju objavili 1812. pod imenom Dornröschen, čiji je doslovni prijevod Trnoružica i kod nas ustaljen naziv ove bajke.

2021. ova se bajka susreće s ozbiljnim problemom: naše vrijeme ne obiluje kraljevićima. U čekanju pravog kraljevića, Trnoružica bi lako mogla prespavati još nekoliko stoljeća. Ali, srećom, ljubav uvijek pronađe svoj put.

Nakon dugog čekanja, kraljica i kralj, pomoću čarolije neobičnog račića iz obližnje šume, dobiju kćer. Dijete nazovu Ružica, po kraljičinom omiljenom cvijeću. Povodom rođenja održi se slavlje na koje su pozvane i tri vile iz kraljevstva. To su nestašna i pomalo šašava vila Marica, vila Ljubica, koja dane provodi zadubljena u knjige i odgovorna Katica, koja uvijek sve dovodi u red. U trenutku darivanja, iznenada se pojavi njihova zla sestra, čarobnica Hedviga. Iz osvete što nije bila pozvana, Hedviga proklinje Ružicu: na svoj petnaesti rođendan, kraljevna će se nabosti na ružin trn i umrijeti. Vila Marica, čije je darivanje Hedvigin dolazak prekinuo, ublaži kletvu. Na spomenuti dan Ružica neće umrijeti, već utonuti u dugi san iz kojeg je može probuditi samo poljubac prave ljubavi. Kada se nakon dvjesto dugih godina čekanja na njihovim vratima pojavi mladi vrtlar, čije su vješte ruke prijeko potrebne zapuštenom dvorcu, uskoro se otkrije sudbinska povezanost tih dvaju naoko nepovezanih svjetova.

Trnoružica

Tekst: braća Grimm
Dramatizacija: NIKOLINA BOGDANOVIĆ
Režija: SAŠA BROZ
Kreacija lutaka: DAVID PEROŠ BONNOT
Scenografija: SARA HAAS
Glazba: ALAN BJELINSKI
Oblikovanje svjetla: IGOR MATIJEVAC

Inspicijentica: Snježana Bilandžija
Fotografije: Ines Novković

Igraju

KATARINA PERICA KIRIN
ADAM SKENDŽIĆ
DINKA VUKOVIĆ
ANA MARIJA PERCAIĆ
MATILDA SORIĆ
MATIJA PRSKALO
JADRAN GRUBIŠIĆ
MARINA KOSTELAC

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.